Ahmet G.
Hesap soyutlama (AUA), kripto cüzdanlarının yeteneklerini genişletebilen, güvenliğini artırabilen ve kullanıcı deneyimini geliştirebilen bir teknoloji olarak kabul edilir. AMS konsepti, Mart ayında devreye giren ERC-4337 standardı ile uygulanmıştır ve kullanıcı cüzdanlarını akıllı sözleşme hesaplarına dönüştürme imkanı sunar. Birçok geliştirici, bu yeni teknolojinin Web 2.0'dan Web3'e geçişi hızlandırarak "milyarlarca" kullanıcıyı Ethereum'a çekebileceğine inanmaktadır.
Hesap soyutlaması, kullanıcı varlıklarının Harici Sahipli Hesaplar (EOA'lar) yerine yalnızca akıllı sözleşmelerde depolandığı bir blockchain ağı oluşturma yöntemidir. Bu yaklaşım, kripto cüzdanını çeşitli amaçlar için programlanabilen benzersiz bir akıllı sözleşmeye dönüştürerek kullanır. Mart 2023'te Ethereum geliştiricileri, EntryPoint adı verilen akıllı bir sözleşme aracılığıyla hesap soyutlama kavramını uygulayan ve tüm uygulamalarla uyumlu olan ERC-4337 standardını etkinleştirmiştir. Bu standard, Ethereum adreslerini daha kullanışlı hale getirirken anahtar kaybını önlemek için kullanıcıların cüzdanlarını akıllı sözleşme hesaplarına dönüştürmelerine olanak tanır.
Kripto topluluğu, EOA sisteminin kullanıcıların Ethereum ile etkileşimini sınırladığına inanır. Özellikle dış hesaplar, işlem toplu işlemi yapmayı zorlaştırır ve ekosistem katılımcıları, gas maliyetlerini karşılamak için cüzdanlarında her zaman belirli bir miktarda ETH bulundurmak zorunda kalır. AMS, bu sorunları çözmek için bir yol sunar ve kullanıcı hesaplarının güvenliğini artırırken geliştiricilere yeni seçenekler sunar.
AMS'nin temel unsurları arasında Kullanıcı İşlemi, Paketleyici, Gönderen, Giriş Noktası, Sayman (Paymaster) ve Toplayıcı yer almaktadır. Bu unsurlar, Web3 geliştiricilerine akıllı sözleşmelere dayalı ve yeni sistemle uyumlu cüzdanlar oluşturma fırsatı sunar. Kullanıcı İşlemi, kullanıcı tarafından gerçekleştirilen işlemi karakterize eden bir yapıdır ve normal bir işlem gibi parametreler içerir. Paketleyiciler, kullanıcı işlemlerini birleştirerek EntryPoint sözleşmesine gönderir ve bunun için gaz ücretlerinin bir kısmını tahsil ederler. EntryPoint, kullanıcı işlemlerini doğrular ve işler, gaz ödemesi için hesaplarını kontrol eder. Treasurer, gaz kullanımına yönelik çeşitli yaklaşımları uygulayan bir akıllı sözleşmedir ve kullanıcıların gas maliyetlerini ETH yerine stabilcoinler ile karşılamalarına olanak tanır. Toplayıcı ise toplu imzaları doğrulamak için tasarlanmış yardımcı bir sözleşmedir.
AMS, kullanıcı deneyimini geliştirirken güvenlik yeteneklerini artırır. Özel anahtar kaybı durumunda yedek anahtarlar oluşturabilir, cüzdan verilerini güvenilir kişilere devredebilir ve küçük işlemleri tek imzayla, büyük işlemleri ise birden fazla imzayla doğrulamanıza olanak tanır. Ayrıca kullanıcıların işlem ücretlerini gas yerine stabilcoinler ile ödemelerine izin verir ve bir dizi ek özellik sunar, bunlar arasında güvenilir alıcı adreslerini beyaz listeye eklemek, kayıp anahtar veya cihaz durumunda hesap dondurma, önceden onaylanmış hesapların eklenmesi ve işlem hacmi sınırlamaları bulunur.
AMS'nin uygulanması aktif olarak geliştirilmektedir, özellikle Safe{Core} adlı gelişme, kullanıcıların akıllı sözleşmelere dayalı cüzdanları kullanmalarını sağlamak için çeşitli Web3 altyapı sağlayıcıları ile işbirliği içindedir.